Verhuizen naar Vancouver

In 2015 lieten we Nederland en een potentieel voorspelbaar leven achter ons, en verhuisden we naar Vancouver, Canada.

Zo zit je op een suf kantoor aan het Amsterdam-Rijnkanaal, en zo zit je in een vliegtuig op weg naar een leven waarvan je niet weet wat je ervan kunt verwachten. Leuke momenten zijn dat. Het overkwam ons een aantal jaren geleden toen we besloten om te gaan emigreren. De eerste niet-zo-tijdelijke bestemming werd Vancouver, Canada.

Waarom Vancouver?

Ik hoor je denken: “Waarom in hemelsnaam verhuizen naar Vancouver”. Lastige vraag, waar we op dat moment nog niet echt een antwoord op hadden. Het meest voor de hand liggende antwoord op die vraag luidde waarschijnlijk: “Omdat Vancouver niet in Nederland ligt”. Daarnaast spreken ze er een aardig woordje Engels, waren we er al een keer eerder geweest en de lieftallige wederhelft daar een baan aangeboden gekregen van een plaatselijke professor. Het antwoord had dus ook kunnen zijn: “Waarom niet?”.
Na een paar maanden nog niks tegen de baas zeggen, daarna toch iets tegen de baas zeggen, visa aanvragen en ontvangen, inpakken en wegwezen, zaten we ineens in een AirTransat vliegtuig boven Groenland op weg naar onze nieuwe woonplaats.

En wat voor een woonplaats! Verhuizen naar het buitenland is (ervan uitgaande dat er geen dwang in het spel is) al geen straf, maar Vancouver, alhoewel wat minder bekend bij het grote publiek, is waarschijnlijk een van de mooiste steden op deze planeet. De ligging van de stad is uniek: water rondom, tussen de bergen, net over de Amerikaanse grens en in een klimaat dat voor Canadese begrippen zeer mild genoemd mag worden. Daarnaast is het, in tegenstelling tot het beeld van veel mensen om ons heen toentertijd, niet bepaald een dorp. Alhoewel het qua afmetingen en bekendheid niet kan opboksen tegen – bijvoorbeeld – Toronto, is Vancouver weldegelijk een grote Amerikaanse stad met alle voor- en nadelen die daarbij horen: Yellow Cabs, Starbucks op iedere hoek, hordes daklozen, sirenes dag en nacht, hele hoge gebouwen en een Trump Tower – dan weet je dat je erbij hoort.

Het vruchtbare klimaat van Vancouver

Het heeft menig vriend en familielid verbaasd toen we het vertelde, maar in Vancouver vind je geen strenge winters. Veel mensen denken (terecht) bij Canada aan winters waarbij het kwik onder het -30 graden celsius lijntje zakt op de termometer. Dit soort temperaturen (en extremer) zie je zeker in Toronto en andere steden en gebieden in het oosten, noorden en midden van het land. Vancouver ligt echter in het meest zuidwestelijke puntje van Canada. Door de vrij zuidelijke liggen (zuiderlijker dan Nederland) en de nabijheid van de pacific, beschikt Vancouver over een heel schappelijk klimaat. De sneeuw valt hier vooral in de bergen, maar de stad blijft grotendeels gespaard en de zomers zijn van een noord-Frans niveau.

Wel je regenjas en vitamine-D pillen meenemen in de winter. Als je dacht dat het in Nederland donker, grijs en nat kon zijn ben je nog nooit in Vancouver geweest. Wel lekker voor de plantjes. De varens, redwoods en andere bomen groeien er lekker op. Tussen oktober en maart is het echt even op je tanden bijten… Totdat je bedenkt dat regen in de stad, sneeuw op de bergen betekent! In ongeveer 20 minuten rijden sta je onderaan de dichtstbijzijnde berg en in nog eens tien minuten bovenaan de piste. Dat is nog eens wat anders dan 10 uur in een te volle leaseauto – met winterbanden – naar Salzburg of Zell am See.

Het vervolg van de reis naar Vancouver

Maar goed, zover was het nog niet. We zaten in een vliegtuig boven Groenland. Vancouver is een aardig eind vliegen. Waar je in een uurtje of 6 naar Toronto vliegt, moet je voor Vancouver een uur of 4 extra uittrekken. Canada is groot. Na Rusland het grootste land op aarde. Dat het groot is merk je vooral als je eroverheen moet vliegen. Met een tussenlanding in Toronto of Montreal ben je net over de helft van je totale reistijd. Zo groot is het dus.

Anyway.. Groenland was inmiddels ons vliegtuigraam gepasseerd en dat betekent dat er een eindeloos mooi en uitgestrekt landschap volgt met meren, ijs, sneeuw en bergen. Na nog een uurtje of wat vertelde de co-piloot ons dat we een poging tot landen gingen wagen. Een mix van een grote Amerikaanse stad, prachtige bergruggen en een mooie baai verfraaide ons uitzicht nog wat verder. De stad van onze toekomst lag letterlijk aan onze voeten.

Onze eerste dagen in Vancouver

Wij stonden na de eerste nacht in Vancouver (die dankzij de jetlag vroeg begon en nog vroeger eindigde) op met een raar gevoel dat het best beschreven kan worden als wakker worden alsof je op vakantie bent, terwijl je niet op vakantie bent. Het avontuur was begonnen, maar dat betekende niet dat er niets meer hoefde te gebeuren. Het werk kon nu echt losbarsten. Vanuit een prima AirBNB als startbasis gingen we opzoek naar social securitynummers (in canada social insurance number geheten), appartement, bankrekeningen en bier (er moet immers ook genoten worden).

Je visum (ervan uitgaande dat je dat allemaal netjes geregeld hebt – anders wordt het een trip van korte duur) ontvang je op het vliegveld bij aankomst. Zonder dat visum kun je toegang tot Canada wel op je belly schrijven. Met je visum onder je arm, of in je broekzak, ga je vervolgens naar een kantoor van de immigratiedienst. In ons geval een fraai pand op West Hastings Street in het hart van downtown Vancouver. Na een nietszeggend en ogenschijnlijk nutteloos interview van zo’n 15 minuten ontvang je het social insurance number. Belangrijk nummertje om bij je te houden. Het geeft je de mogelijk om te werken (en belasting te betalen), je MSP (ziektekostenverzekering) aan te vragen, een bankrekening te openen en andere overheidszaken te regelen. Ook erg belangrijk om dit nummer te bewaren op een plek waar niemand anders erbij kan. Eenmaal in verkeerde handen is het nummer makkelijk te gebruiken om je identiteit mee te ontvreemden – en dat wil je niet.

De overige eerste dagen in onze nieuwe stad bestonden met name uit de toerist uithangen (er moet immers ook genoten worden), huizen bekijken, vrienden ontvangen (je gelooft het niet, gelijk in de eerste week) en de jacht openen naar een baan in ons nieuwe thuisland.

Een huis vinden in deze stad is nog best een klus. Lees hier hoe het vinden en huren van een woning in Vancouver er aan toe gaat.

Ons leven in Vancouver

Dus, waarom Vancouver? Er zijn talloze redenen te noemen waarom je in deze stad wilt wonen en misschien zelfs werken. Ook redenen genoeg om het niet te doen. Heel kort samengevat is Vancouver een prachtige, grote, multiculturele en veelzijdige stad die minder platgelopen is dan steden als New York en Sydney, en veel te bieden heeft wanneer het aankomt op activiteiten buiten de stad. De food scene is geweldig, het locale craft bier is in veel gevallen prima binnen te houden en Vancouver heeft waarschijnlijk het mooiste stadspark ter wereld, Stanley Park. We hebben het uiteindelijk ruim twee jaar volgehouden in Vancouver. In andere artikelen op deze website vind je veel meer over onze ervaring in deze stad. Alhoewel het een enorm gave tijd was, wisten we al vrij snel dat we Vancouver gingen verlaten. Het is echt een van de mooiste plekken op aarde, maar we hadden genoeg redenen om niet in Vancouver te willen blijven wonen. De keuze was dan ook makkelijk toen begin 2017 het aanbod om in Sydney te komen werken op de mat viel. Dat wordt weer inpakken.

Geef een reactie