Verhuizen naar Sydney

Veel mensen dromen ervan, sommige gaan op onderzoek uit, en relatief weinig nemen uiteindelijk daadwerkelijk de stap. Verhuizen naar Sydney, niet altijd makkelijk, maar een avontuur waar je eigenlijk geen nee tegen kunt zeggen.

In september 2017 verhuisde wij vanuit Vancouver naar Sydney. Een jaar lang zomer dus. Ondanks dat het onze tweede internationale verhuizing was merkten we dat zo’n verhuizing een uitdaging blijft. Waar moet je rekening mee houden als je gaat verhuizen naar Sydney?

Werken in Sydney

Tenzij je gaat studeren in Sydney begint een verhuisplan meestal met een baan. De baan vereist dat je naar Sydney verhuist, of het verhuizen naar Sydney vereist een baan. Tenzij je aan het rentenieren bent kom je er niet onderuit; er moet gewerkt worden.

Is ons geval kreeg mijn vrouw het aanbod om in Sydney te komen werken. Maar goed ook, want anders zou ik geen ‘trailing spouse’ meer zijn natuurlijk. Naast het feit dat een baan een mooi excuus is om naar Sydney te verhuizen, is het ook je toegang tot een visum, geld, sociale contacten, het voortzetten van je carrière, en een eventuele toekomst in Australië.

Als je met meer mensen naar Sydney verhuist (in ons geval met z’n tweeën), is de kans groot dat een van de twee (de trailing spouse) werk moet zoeken in Sydney.

Emigreren is plannen en goed voorbereiden op je emigratie is echt het halve werk.

Australisch werkvisum

Je visum is by far het belangrijkste dat je nodig hebt als je naar Sydney verkast (naast je goede humeur natuurlijk). Zonder visum houdt het avontuur bij het vliegveld al op. Als je al de douane in Nederland doorkomt zonder visum, kun je er in ieder geval zeker van zijn dat je in Australië direct weer wordt teruggestuurd.

Op Australische visa kun je afstuderen. Er zijn diverse soorten visa beschikbaar en daarnaast veranderen de visa, hun voorwaarden en het emigratiebeleid van de Australische regering voortdurend. Veel informatie is te vinden op de website van de Australische regering.

Als je wilt verhuizen naar Australië en daar wilt werken heb je een ‘temporary work (skilled) visa’ nodig. Er zijn verschillende opties, maar de meest voor de hand liggende is een 457 (subclass) visum (begin 2017 vervangen door de TTS – Temporary Skill Shortage visa). Om in aanmerking te komen voor dit visum dient jouw toekomstige werkgever je te sponsoren. Om je te kunnen sponsoren moet je werkgever kunnen aantonen dat er geen Australische burgers, of permanente visa houders, de rol kunnen invullen. Wil je maximaal 4 jaar op dit visum in Australië kunnen blijven, dan moet je beroep ook op de Australische skilled occupation list staan.

Natuurlijk zijn er ook opties voor reizigers die voor een kortere periode willen wonen en werken in Australië. Voor deze mensen bestaat het Australische Working Holiday Visa. Om in aanmerking te komen voor een working holiday visa mag je niet ouder zijn dan 30 jaar.

Financiën

Ook als je al een baan hebt in Australië moet je een beetje nadenken over je financiën voordat je die kant op gaat. Je kunt in het begin gewoon je Nederlandse bankrekening gebruiken. Niet per se verkeerd, aangezien veel Nederlandse banken er een vrij schappelijk tarief op nahouden wanneer je geld uitgeeft in het buitenland. Een andere optie is alvast een rekening in Australië openen en daar geld op zetten.

Wij hebben ervoor gekozen om een rekening te openen bij Westpac. Je kunt hier een rekening afsluiten zonder zelf in Australië te zijn (de rekening moet uiteindelijk wel persoonlijk – in Australië – geactiveerd worden). Dit gaf ons de mogelijkheid om alvast geld op die rekening te zetten. Voor ons was dit met name handig, omdat wij niet vanuit Nederland, maar vanuit Canada naar Sydney zijn verhuisd. Het is erg lastig om in Canada een rekening aan te houden als je er niet meer woont en dus moesten we ergens heen met ons geld.

Je geld om zetten naar een andere valuta, zonder volledig leeggeroofd te worden terwijl je het doet, is een uitdaging op zich. Conventionele banken zijn in dit geval zeker niet je beste optie.

Tijdelijke woonruimte

In Sydney duurt het even voordat je een permanente woonruimte hebt gevonden. Je moet uitvinden waar je wilt wonen, wat je kunt betalen en dan moet je de woning nog krijgen. Gezien de hoeveelheid concurrentie op de huurmarkt moet je hier echt een paar weken voor uittrekken. In de tussentijd wil je vast ergens kunnen slapen en leven. De beste, en vaak goedkoopste optie, is AirBNB. Als je op rantsoen bent kan een hostel natuurlijk ook. Een hotel is ook mogelijk, maar als je een maandje in een hotel wilt gaan zitten kun je maar beter direct een tweede hypotheek afsluiten.

Houd er sowieso rekening mee dat het je flink wat knaken gaat kosten. Wonen in Sydney is duur en dus zijn tijdelijke accommodaties ook duur. Wij waren voor 5 weken zo’n 3000 euro kwijt. Oke, we zaten wel lekker voor dat geld – Coogee Beach, mooi appartement – maar toch, reserveer hier wat geld voor.

Permanente woonruimte

Uiteraard is het vinden van een appartement of woning ook een redelijk essentieel onderdeel van je verhuizing naar de andere kant van de wereld. Alhoewel de temperaturen best aardig zijn in Sydney, wordt op het strand slapen op den duur vervelend.

Als je alvast een idee wilt krijgen van wat er beschikbaar is kun je een kijkje nemen op Domain. Let op, de huurprijzen zijn per week (ja echt..).

Spullen verschepen

Als je voor een langere periode naar Sydney gaat – of misschien wel voor altijd – wil je misschien (een deel) van je inboedel verschepen naar ‘down unda’. Alhoewel dit misschien een verschrikkelijk omslachtige opgave lijkt, viel het ons best mee. Wij hebben nu twee keer een oversteek gemaakt en spullen verschepen staat zeker niet bovenaan de ‘moeilijke uitdagingen lijst’.

Om het jezelf wat makkelijker en goedkoper te maken kun je ervoor kiezen alleen spullen te verschepen die je nodig hebt, of waar je echt blij van wordt. In die zin kan emigreren ook een goede uitwerkingen hebben op de omvang van je verzamelde hebbedingen. Minimalisme is wat dat betreft het toverwoord als je besluit om regelmatig ergens anders te gaan wonen.

De reis

Met een beetje creativiteit kun je hier iets leuks van maken. Waarom in een rechte streep naar Sydney vliegen als je ook nog wat kunt zien van de wereld? Nou, er zijn verschillende redenen om direct door te vliegen, waaronder geld, snelheid en gemak. Echter, als je wilt, is er zat te vinden en te zien onderweg naar Sydney. Aangezien je (vanuit Nederland) minimaal met een tussenlanding te maken krijgt, kun je daar wat langer blijven hangen. Onze route bestond uiteindelijk uit 6 vluchten. Vanuit Canada naar Nederland (even familie en vrienden zien voordat het nieuwe avontuur begon), naar Japan (ramen en sushi eten in Tokyo), Nieuw-Zeeland (op bezoek bij onze (schoon)zus) en vervolgens naar Sydney.

Een paar keer blijven hangen onderweg is niet alleen een goede manier om iets leuks van je reis te maken. Het opknippen van de monsterreis naar Australië in een paar stukken helpt ook met de heftigheid van je jetlag, je slaaptekort en je stramme ledenmaten.

Genieten van het verhuizen naar Sydney

Vergeet niet te genieten van het avontuur. Emigreren naar het buitenland (zeker als dat buitenland helemaal aan de andere kant van de wereld ligt) is niet makkelijk en ook niet altijd leuk. Daarom is het belangrijk om jezelf tijd te gunnen om te settelen en te genieten van alles wat er om je heen gebeurd. Niet alles gaat zoals je verwacht en soms gaat er ook iets mis.

In ons geval was ons eerste ‘permanente’ appartement een verschrikking. Verkeerde plek in de verkeerde buurt gekozen, recht tegenover een bar/nachtclub. Ouch. Dat soort gevallen kunnen je behoorlijk uit het lood slaan en de haalbaarheid van het hele project in twijfel trekken. Het is heel belangrijk dat je dan voor ogen blijft houden dat je met een groter avontuur bezig bent en dat dit soort zaken slechts een obstakel zijn in je reis naar je uiteindelijke doel – permanent of tijdelijk settelen in Australië, je werk goed kunnen doen, etc. Ga leuke dingen doen. Neem surfles, koop een bodyboard en een wetsuit, maak iedere weekend tripjes naar plekken die je herinneren aan de reden waarom je naar Australië wilde komen. De energie die je van die dingen krijgt sleept je door de moeilijke momenten heen.

Voordat wij in 2017 naar Sydney verhuisden zijn we in 2015 verhuisd naar Vancouver, Canada.

Geef een reactie