Je thuis voelen in een nieuw land

Om van een emigratie, of een langere periode in het buitenland, een succes te maken is het belangrijk dat je jezelf thuis gaat voelen op je nieuwe bestemming. Welke elementen spelen een rol in het thuis voelen in een nieuw land en wat kun je zelf doen?

Heimwee

Het is de grootste vijand van iedere emigrant en langdurige wereldreiziger: Heimwee. Het vervelende van heimwee is dat je het lastig kunt plannen. Hoe veel zin je ook in je reis of emigratie hebt, heimwee kan zomaar de kop op steken. Heimwee is ook niet altijd gekoppeld aan mensen. Sommige emigranten gaan Nederland, de Nederlandse cultuur, hun voetbalclub of hun favoriete kroeg missen.

Thuis worden in een nieuw land

Ook als je geen heimwee hebt of krijgt, voel je jezelf nog niet zomaar thuis in een nieuw land. Dat geeft ook helemaal niks. Je niet thuis voelen is onderdeel van het avontuur. Als je jezelf per se thuis wilt voelen kun je natuurlijk ook gewoon lekker in Nederland blijven. Op een gegeven moment, zeker als je ergens voor langere tijd, of voorgoed, wilt bivakkeren, is het belangrijk dat je nieuwe land, je thuisland wordt.

Hieronder een overzicht van zaken die voor mij belangrijk zijn om mezelf thuis te voelen op een nieuwe plek. Het is belangrijk om te onthouden dat thuis voelen niet kunt afdwingen. Het is een proces waar je doorheen moet. Het is ook niet nodig om je meteen, of heel snel thuis te voelen. Er worden nergens medailles uitgereikt aan degene die zich het snelst thuis voelt.

Het juiste land kiezen

Voordat je überhaupt naar het buitenland verhuisd moet er een bestemming worden gekozen. Naar welk land ga je emigreren? Terechtkomen in een land dat bij je past helpt bij jezelf thuis voelen. Goed nadenken over wat belangrijk is voor jou en in hoeverre een bepaald land aan die zaken voldoet helpt enorm als je uiteindelijk op de juiste plek terecht wilt komen. Dit kan ook betekenen dat je voor een land gaat dat voor geen meter op Nederland lijkt.

Probeer eerlijk tegen jezelf te zijn. Ga niet voor een bestemming die iedereen om je heen heel gaaf vindt, maar waarbij jezelf je twijfels hebt. Naar Sydney verhuizen als je watervrees hebt en je van lange herfstwandelingen houdt is misschien niet de beste keus, ondanks dat Sydney volgens veel mensen een van de gaafste plekken op aarde is.

Een leuk huis

Een fijne plek om te wonen is een belangrijk element in jezelf thuis voelen. Of je nou in een warm of koud land gaat wonen, je gaat waarschijnlijk behoorlijk wat uurtjes per week achter je eigen voordeur doorbrengen. Hoe leuker het achter die voordeur is, hoe sneller je gaat wennen aan je nieuwe huis. Hoe sneller je jezelf thuis voelt in je nieuwe huis, hoe eerder het land gaat aanvoelen als een thuisland.

Een goed/fijn huis is ook belangrijk voor als het even tegenzit. De meeste emigraties verlopen niet helemaal zonder slag of stoot. Een goede plek om je terug te trekken, na te denken en nieuwe plannen te smeden is dan erg aangenaam.

Een leuke buurt

Je gaat natuurlijk niet naar een nieuw land verhuizen om alleen maar in je eigen huis, of eigen buurt rond te hangen. Toch heb ik zelf gemerkt (en ik hoor dit ook van anderen) dat je soms verbazingwekkend veel tijd in je nieuwe stad en wijk doorbrengt. Emigreren is een hele mooie kans om meer van de wereld te zien en de toerist uit te hangen in je eigen, nieuwe land, maar je leven speelt zich voor een groot deel nog steeds af op de plek waar je woont en werkt.

Als je veel tijd gaat rondbrengen in je eigen buurt is het belangrijk dat ook die buurt aansluit op wie je bent en wat je belangrijk vindt. Voor veel expats en emigranten is het fijn om in de stad te wonen. Wat ‘in de stad’ betekent is weer helemaal afhankelijk van het land en de stad waar je heen verkast. Het voordeel van in een stad wonen is dat er altijd leven is, heel veel dingen een stuk makkelijker te bereiken zijn en dat je vaak niet de enige emigrant bent. De stap wordt daardoor wat comfortabeler en daarnaast minder groot. Toen wij in Vancouver woonden, merkten we dat er downtown (wij woonden in het West End) zoveel emigranten wonen dat je jezelf veel minder ‘de buitenlander’ voelt. Het nadeel is natuurlijk dat het daardoor ook minder ‘Canadees’ aanvoelde.

De juiste buurt uitzoeken helpt je te aarden in je nieuwe omgeving. De buurt is daarom minstens zo belangrijk als het land zelf.

Een baan

Snel een nieuwe baan vinden, zeker als je een ‘Trailing Spouse’ bent, is niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens ons eerste emigratie-avontuur duurde het voor mij zo’n 4 maanden voordat ik weer aan het werk was. Pas nadat ik weer een plek had gevonden om te werken merkte ik hoe belangrijk het was om mezelf thuis te kunnen voelen.

Werk zorgt voor routine, sociale contacten, een toename in je gevoel van eigen waarde, een doel en, niet onbelangrijk, geld.

Het is heerlijk om een reden te hebben om ’s ochtends je bed uit te komen. Aankleden, op te moeten schieten, snel een koffietje halen bij je (nieuwe) favoriete koffietentje en collega’s te hebben om een biertje mee te drinken en over te klagen. Het maakt het ook een stuk makkelijker om aan jezelf uit te leggen waar je aan begonnen bent. Werk biedt kansen!

Geld helpt ook enorm. Het hangt natuurlijk helemaal van je persoonlijke situatie af, maar meestal is het salaris van de ‘Trailing Spouse’ een welkom extra inkomen. Je kunt het geld gebruiken om leuke dingen te doen, en hoe leuker je het hebt hoe makkelijker je jezelf thuis voelt.

Vrienden en kennissen

Voor veel mensen, inclusief de schrijver van dit verhaaltje, is het best lastig om ‘out of the blue’ een stel nieuwe vrienden te maken. Vrienden maken kost tijd en een veel energie. Ik denk wel dat vrienden, of in ieder geval een paar goede kennissen hebben, een enorm verschil kan maken in of je jezelf wel of niet thuis voelt in je nieuwe land.

Als je bent geëmigreerd ga je ongetwijfeld je familie en vrienden missen. Kan geen kwaad, ik zou zelfs willen stellen dat het vrij gezond is. Je mist je vrienden en familie om de mensen die het zijn, om de band die je met ze hebt en om de herinneringen die je met ze deelt. Je mist ze echter ook om simpelere zaken. Iemand hebben om tegen aan te lullen, een biertje mee te drinken, je verhaal aan kwijt te kunnen, mee te sporten en mee te lachen. In dat opzicht zijn vrienden natuurlijk gewoon vervangbaar.

Ik zou niet meteen op vervangen overgaan overigens, gewoon een paar extra mensen in je netwerk waarmee je goed kunt opschieten is voldoende.

Onderschat ook niet de waarde van gewoon omgaan met andere mensen. Het hoeven echt niet gelijk je beste vrienden te zijn. Ik probeer het altijd te zien als mijn sociale metertje. Die probeer ik zoveel mogelijk gevuld te houden. Als ik nieuwe mensen ontmoet, gesprekken voer met mensen die ik nog niet ken, iets leer over een ander, iets over mezelf kan vertellen etc. merk ik dat die behoefte wordt vervuld. Die nieuwe vrienden komen daarna vanzelf.

Ik vind dit zelf een van de lastigere dingen aan emigreren, omdat er simpelweg niet direct een oplossing voor is. Mensen om je heen verzamelen is (hoe lastig het soms ook is) een hele goede stap in de juiste richting.

Naar buiten en dingen doen

Naar buiten, dingen doen! Ik merk dat het heel belangrijk is om in beweging te blijven (letterlijk en figuurlijk). Ga leuke dingen doen. Het land ontdekken, nieuwe hobby’s opstarten, rondkijken, reizen. Ga met volle teugen gebruikmaken van de mogelijkheden die je nieuwe thuisbasis te bieden hebben. Wat dat betreft raad ik iedereen aan om er met twee benen tegelijk in te springen. Je hebt jezelf een unieke kans cadeau gedaan, dus waarom zou die niet vol overgave vastgrijpen? De dingen die je doet koppel je uiteindelijk aan het gevoel dat je hebt bij de plek waar je woont. We missen Nederland allemaal weleens, maar snorkelen en surfen gaat in Sydney gewoon net even een stukje lekkerder.

Zorg goed voor jezelf

Een beetje een open deur, maar toch goed om in je achterhoofd te houden; zorg goed voor je jezelf en je gezondheid. Ik denk dat dit belangrijk is bij iedere uitdaging die je in je leven aangaat. Met een fitte geest en een fit lichaam gaat alles net even soepeler. Het is makkelijk om even te vergeten te sporten, gezond te eten en genoeg te slapen als je net bent geëmigreerd. Het lijkt namelijk vaak verdacht veel op vakantie. Met een beetje discipline kom je een heel eind en zorg je ervoor dat je klaar bent voor de uitdagingen die op je pad gaan komen.

Neem de tijd om jezelf thuis te gaan voelen

De meest belangrijke in het lijstje: Gun jezelf de tijd. Hoe hard je ook je best doet, het gaat waarschijnlijk even duren voordat je jezelf thuis voelt in je nieuwe land. Geeft niks, overkomt ons allemaal. Leg er niet te veel druk op. Zoals ik eerder al schreef; het kan ook best wel even lekker zijn om je niet thuis te voelen. Ook daar kun je van genieten. Emigreren kost veel tijd en veel energie en sommige dingen (waaronder jezelf thuis voelen) gebeuren niet gelijk. Ik zelf heb gemerkt dat het voor mij minimaal een jaar duurt voordat ik echt gewend ben aan een nieuwe plek en mezelf onderdeel ga voelen van het land en de stad. Dat wil niet zeggen dat daarmee het eerste jaar niet leuk kan zijn.

Zijn er voor jou andere elementen die je helpen om jezelf thuis te voelen? Laat het hieronder weten!

Geef een reactie