Stanley Park, het mooiste stadspark ter wereld

Als ik terugdenk aan onze tijd in Vancouver dan is Stanley Park, zonder twijfel, hetgeen dat ik meeste mis van die mooie stad in ‘The True North’. Stanley Park is een van de mooiste stadsparken ter wereld.

Stanley Park, als ik kon dichten zou ik er een gedicht over schrijven. Sterker nog, dit park was een van de redenen om naar Vancouver te verhuizen.

Wat maakt Stanley Park zo’n mooie plek?

Wat is Stanley Park?

Als je dit aan het lezen bent heb je waarschijnlijk al een vermoeden, maar voor de lezers die hier per ongeluk beland zijn een korte samenvatting: Stanley Park is een stadspark dat grenst aan downtown Vancouver. Het ligt, net als de stadskern van Vancouver zelf, op een schiereiland en is daardoor omringt door het water van de English Bay en de Vancouver Harbour. Stanley Park is, voor een stadspark, gigantisch. Het park is bijna 405 hectare groot en daarmee ruim 10% groter dan Central Park in New York.

De geschiedenis van Stanley Park

Veel stadsparken zijn aangelegd, zoals Central Park in New York en het Park Güell in Barcelona. Stanley Park daarentegen is vanaf het eerste moment beschermd tegen bouw en menselijke inmenging (afgezien van infrastructuur ten behoeve van het park zelf) en werd al in 1888 uitgeroepen tot stadspark waar de groeiende bevolking van Vancouver kon rusten, sporten en genieten van de natuur. Oorspronkelijk was het gebied dat we nu Stanley Park noemen het thuisland van de Burrard, Musqueam en Squamish First Nations. De erfenissen van deze stammen vind je nog steeds overal in het park en in Vancouver, zoals de beroemde totempalen aan de uiterste oostkant van het park.

Een korte beschrijving van Stanley Park

Het stadspark van Vancouver is niet een doorsnee stadspark zoals het Vondelpark in Amsterdam, het Park Retiro in Madrid, of Hyde Park in Londen. Het grote verschil is dat Stanley Park (zoals eerder gemeld) niet is aangelegd omdat er behoefte was aan meer groen, maar is beschermd tegen bebouwing. Vancouver is een jonge stad. De nederzetting die nu Vancouver heet kwam pas op gang in de jaren 50 van de 19de eeuw. Vancouver werd pas een stad in 1886 en twee jaar later werd Stanley Park geopend. Direct vanaf het prille begin werd dit enorme stuk land bestemd voor recreatie en natuur en beschermd tegen de expansie van de stad.

Doordat het park zelf, of beter gezegd de natuur in het park, zo oud is, vind je er dingen die je niet snel in andere stadsparken zult aantreffen. Een goed voorbeeld zijn de eeuwenoude Red Ceder bomen die je in het park aantreft. Flinke jongens die je niet snel zult tegenkomen in een gepland park, althans, niet in de komende 300 jaar.

Ondanks dat het park beschikt over meer dan 27km aan wandelpaden en een 10 kilometer lange seawall die het park omringt, bestaat het grootste deel van het park uit wilde natuur. Bomen, lagune, meren, stranden, weiden, je komt het allemaal tegen.

De Stanley Park Seawall

De seawall is de ‘dijk’ die het park omringt en voorkomt dat het langzaam in zee spoelt door erosie. Op die dijk zijn een fietspad en wandelpad aangelegd en ze zijn volledig autoluw. Vanaf de seawall kijk je uit op het water dat Stanley Park omringt en alles wat zich daarachter bevindt. Als je vanuit Coal Harbour het park ingaat kijk je uit op de North Shore Mountains, als je die achter je laat kun je in de verte Vancouver Island zien liggen en voordat je de ronde volledig hebt gelopen krijg je Kitselano en downtown Vancouver weer in zicht.

De seawall is onderdeel van de False Creek Seawall die downtown Vancouver, Stanley Park, Olympic Village, False Creek, Kitselano en Point Grey met elkaar verbindt. Het stuk dat rondom het park ligt is zo’n 10km lang en is dus een perfect (serieus perfect) hardloop-, wandel- of fiets-rondje.

Als je maar 1 dag te besteden hebt in Stanley Park zou ik de seawall rondwandelen. Je zult er geen spijt van krijgen.

De stranden van Stanley Park

Het park heeft twee stranden: Second Beach en Third Beach (First Beach heet eigenlijk English Bay Beach en bevindt zich net buiten het park. Absoluut de moeite waard, met name voor de prachtige zonsondergangen).

Second Beach is goed te bereiken vanuit de stad en ligt aan de zuidwest kant van het park. Dit strand is vrij klein, maar over het algemeen is er voldoende ruimte als je op zoek bent naar een plekje op het zand. Net achter het strand, aan de overkant van de seawall, ligt een enorm grasveld waar mensen barbecueën, sporten en met elkaar hangen.

Third Beach ligt ook aan de oostkant van het park en zo’n 15 minuten wandelen van Second Beach richting het noorden over de seawall. Third Beach ligt in een meer afgelegen hoek van het park en is daarom over het algemeen rustiger (het kan nog steeds erg druk worden op mooie zomerdagen). Persoonlijk vind ik dit het mooiste strand van het park. Je hebt er een prachtig uitzicht over English Bay, West en North Vancouver en Kitselano.

The Lost Lagoon

The Lost Lagoon is alleen al gaaf omdat de naam gewoon heel gaaf is. Verder is het een vrij grote vijver aan de zuidkant van het park dat wordt omringt door zijn eigen wandelpad. In de vijver vind je bevers, ganzen, eenden en heel af en toe een verdwaalde zeehond. Als het echt hard vriest schijn je te kunnen schaatsen op The Lost Lagoon, maar ik heb dat zelf helaas niet meegemaakt. Vanaf de noordkant van The Lost Lagoon heb je een prachtig uitzicht op de stad die mooi afsteekt tegen de natuur van de vijver. In de kerstperiode staat er een grote, uit duizenden lichtjes opgetrokken, kerstboom midden op de vijver.

Beaver Lake

Midden in het park ligt Beaver Lake. Ik vertel er hier iets over omdat ik gehoord heb dat het een publiekstrekker is. Het is absoluut een mooie plek. Het is een open plek midden in het park (aan de noordkant), vlakbij de voet van de Lions Gate Bridge (alweer zo’n vette naam) en bestaat uit een grote plas/vijver met omloop. Een groot deel van de vijver is begroeid met riet en lelies. Er schijnen bevers te wonen, maar ik ben ze nog nooit tegengekomen. Het is prachtige plek en als je wat meer tijd hebt zeker de moeite waard om langs te lopen.

Het Vancouver Aquarium

Aan de oostkant van het park, midden tussen de bomen, vind je het Vancouver Aquarium. Alhoewel het aquarium een redding kan zijn op een regenachtige dag (daar zijn er veel van in Vancouver) vind ik het persoonlijk niet de beste attractie die Vancouver te bieden heeft. Naast het feit dat je Vancouver het beste buiten kunt beleven, heeft het aquarium niet heel veel bijzonders te bieden in vergelijking met de betere aquaria op deze aardbol. Het is zeker niet slecht, maar vrij klein voor de prijs die je betaalt voor een toegangskaartje.

Wel leuk zijn de ‘Evening Hours’ events die het aquarium een keer in de zoveel tijd organiseren. Tijdens deze avonden zijn alleen volwassenen welkom en kun je her en der in het aquarium een biertje of wijntje halen, terwijl je naar de vissen en andere dieren kijkt. Als je dan toch naar het aquarium gaat, dan maar met een biertje.

Second Beach Pool

Stanley Park heeft een verwarmd buitenzwembad. Verwarmd had eigenlijk tussen aanhalingstekens gemogen, want hoewel het water wat verwarmd wordt is het niet zo dat je midden in de winter lekker baantjes kunt gaan trekken. Het zwembad is open van mei tot september en is groot genoeg om behoorlijk wat mensen van verkoeling te voorzien op warme dagen. Aangezien de zee erg koud is aan deze kant van de planeet, is een zwembad geen overbodige luxe. Erg kindvriendelijk ook. Het zwembad begint ondiep en wordt langzaam dieper. Er zijn ten alle tijden lifeguards aanwezig om te voorkomen dat mensen langer onder water blijven dan goed voor ze is.

Wat kun je doen in Stanley Park?

Een betere vraag, met een korter antwoord, zou zijn: Wat kun je niet doen in Stanley Park? Je kunt er heel goed sporten. De seawall is een prachtige plek om hard te lopen, te fietsen of te wandelen. Het park biedt daarnaast sportvelden, een hardloopbaan, een zwembad en plekken waar je kunt zwemmen in de zee (wel koud). Wandelen, of zelfs serieus hiken, is ook een goede optie. De natuur is prachtig. Het grootste deel van het park bestaat uit een regenwoud, gevuld met varens, hoge bomen en kleine lagune. Het park beschikt over meer dan 27km aan wandelpaden, dus hikers kunnen hun hart ophalen.

Stanley Park beschikt ook over de nodige cultuur. Je vindt er vaak mensen die muziek maken, er is een plein waar je schilders tegenkomt, er is her en der kunst te vinden van de First Nation bevolking en het is een bijzonder fotogenieke plek.

Het uitzicht op de stad is onovertroffen. Als je een mooie foto wilt maken van de skyline van Vancouver, moet je in Stanley Park zijn. De mooiste plek om dit te doen is aan de oostkant van het park op de seawall.

Mijn Stanley Park

Het park is niet natuurlijk niet van mij, maar ik wist even geen betere tussenkop te verzinnen. In de twee jaar dat ik in Vancouver heb gewoond heb ik genoten van Stanley Park. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en de drukte van het leven in die stad. Ik heb er twee paar hardloopschoenen versleten en met veel plezier. Voor mij is Stanley Park het mooiste stadspark op aarde, ondanks dat ik ook onder de indruk ben van de parken in Spanje, Parijs, Tokyo, Sydney en Amerika (San Diego en New York). Als je ooit in Vancouver terecht komt, sla dit park dan vooral niet over. Als je ooit in Vancouver gaat wonen, koester het park dan en zorg dat je er voldoende tijd besteed. Het is echt een bijzondere plek op aarde.

Geef een reactie