Naar welk land ga jij emigreren?

Leven in het buitenland staat op de verlanglijst van veel mensen. Maar naar welk land zou je willen emigreren? Welke landen zijn aantrekkelijk en wat past er het beste bij jouw voorkeuren?

Ik ben inmiddels twee keer naar het buitenland vertrokken. Ik ben een keer vanuit Nederland naar Canada geëmigreerd en een paar jaar later vanuit Canada naar Australië. Verhuizen naar het buitenland is een behoorlijke klus, maar als je een aantal zaken goed op orde hebt is het absoluut te doen. Het belangrijkste is dat je naar een plek verhuisd waar je gelukkig kunt worden. Je gaat je hoogstwaarschijnlijk een aantal keer afvragen waar je in hemelsnaam mee bezig bent. Als het land waar je naartoe bent geëmigreerd juist is, is die vraag een stuk makkelijker te beantwoorden.

Emigreren naar een ander land

De meeste emigratie, inclusief die van ons, beginnen met een droom. Een vaag gevoel dat je ooit een keer in een ander land zou willen wonen. Weg uit Nederland, weg van iedereen die je al kent. Nieuwe dingen ontdekken en nieuwe mensen leren kennen. Veel mensen hebben deze ideeën weleens. Als je wilt verhuizen naar een ander land is het de kunst om dit stadium achter je te laten. Hoe bereid je jezelf voor op emigratie? Hoe ga je van droom naar plan? Begin bij het uitzoeken van een bestemming.

Populaire emigratielanden voor Nederlanders

Persoonlijk vind ik het niet relevant of een bepaald land populair is bij andere Nederlanders. Sommige mensen zullen het echter prettig vinden als er een grote Nederlandse community aanwezig is in het toekomstige thuisland. De populariteit van een emigratieland onder Nederlanders kan daarnaast iets zeggen over de haalbaarheid van de missie, al is dit niet in alle gevallen waar.

Volgens het CBS zijn dit de 10 populairste landen om naartoe te emigreren voor Nederlanders:

1. Duitsland
2. België
3. De voormalige Nederlandse Antillen en Aruba
4. Spanje
5. Verenigde Staten
6. Verenigd Koninkrijk
7. Frankrijk
8. Australië
9. Zwitserland
10. Canada

Ik moet dus tot mijn spijt concluderen dat beide landen waar ik tot nu toe ben heen verkast in de top 10 staan. Weinig vernieuwend dus. Leuk dat we nu weten naar welke landen andere Nederlanders verhuizen, maar waar ga jij naartoe?

Emigreren naar een land dat bij je past

Nog voordat je besluit naar welk land je precies gaat emigreren is het belangrijk om te bedenken welke land, of welke landen goed bij je passen. Er zijn een aantal elementen die hier een sterke rol in spelen. Het is erg belangrijk dat je toekomstige land goed bij je past en dat je de motivatie hebt om er echt te gaan wonen. Verhuizen is een ding, maar je ergens thuis gaan voelen is de echte uitdaging, en daarnaast het fundament onder je emigratie.

Levensfase

Of een land geschikt en leuk voor je is, hangt sterk af van de levensfase waarin je verkeerd. Veel mensen die uiteindelijk emigreren komen in het buitenland terecht door een studie of working holiday. Dit zijn vaak landen als de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland of de Antillen. Ga je met een volledig gezin verkassen, dan zullen veiligheid, goede scholen en baanzekerheid belangrijk zijn. Tweeverdieners zonder kids (zoals wijzelf) focussen meer op werk en verhuizen dus naar landen waar ze kansen zien op de arbeidsmarkt.

Ben je met pensioen en heb je de knaken op het droge? Dan kan de arbeidsmarkt en de plaatselijke economie je waarschijnlijk aan je achterste roesten. Kom maar op met die Italiaanse Riviera of Zuid-Franse wijngaard!

Cultuur

Het is uiteraard van groot belang dat de cultuur van het land waar je naartoe emigreert strookt met hetgeen waar je naar opzoek bent. Dat hoeft niet te betekenen dat die cultuur hetzelfde of vergelijkbaar moet zijn met de Nederlandse cultuur. Zolang jij er maar mee kunt leven, of beter nog, gelukkig in kunt worden. Je hebt grote, opvallende cultuurverschillen, maar ook kleinere die meer onderzoek vergen.

Grote cultuurverschillen zijn zaken als het dominante geloof, de invloed van de politiek op het dagelijks leven en de algemene normen en waarden die in een land leven. Kleinere cultuurverschillen zijn lastiger te achterhalen. Is een land meer masculien of feminien, hoe is de maatschappij verdeelt, wat is de algemene politieke voorkeur, etc.

Met name die kleine cultuurverschillen kunnen het succes maken of breken. De grote verschillen staan waarschijnlijk wel op je radar. Denk aan een land als Australië. Je weet dat het een westers land is, dat de economie er goed functioneert, dat het land vooroploopt als het aankomt op individuele vrijheden en dat vrijheid van meningsuiting en geloof een net zo groot goed zijn als in Nederland.

Wat je misschien niet weet is dat Australië een masculiene samenleving is, terwijl Nederland meer aan naar het feminiene neigt. Dit betekent dat er (ongenuanceerd gesteld) meer sprake is van een machocultuur. Met grote auto’s, grote huizen, grote barbecues en grote spierballen tot gevolg. Australië wordt ook gekenmerkt door een maatschappij waarin kameraadschap hoog in het vaandel staat en waar het dus belangrijk is om je plaats binnen een sociale groep te verwerven. In Australië zijn ze ook erg trots op het feit dat er (ogenschijnlijk, want ze zijn er weldegelijk) weinig tot geen sociale klassen zijn. Een directeur in een korte broek is net zoveel waard als eentje in een driedelig pak.

Klimaat

Het weer! Bij uitstek een onderwerp waar wij Nederlanders graag over zeiken. Dat wordt niet anders als je gaat emigreren. Sterker nog, het is een belangrijke factor om over na te denken bij het uitzoeken van een geschikt emigratieland.

De meeste van ons willen naar de zon, zeker als het winter is. In de jaren voordat wij onze koffers pakte was het iedere februari weer raak. “Ik wil naar Australië man, ik ben klaar met die ellende hier”. Geen speld tussen te krijgen natuurlijk. In Australië is het over het algemeen ‘mooier’ weer dan in Nederland. Houd er wel even rekening mee dat het in de zomer (afhankelijk van waar je precies zit in Australië) en soms ook in de winter, verschrikkelijk heet kan worden. Ook als je naar je werk moet, ook als je moet leren en ook als je naar de kapper gaat. Trek je dat, is de vraag.

Dit geldt uiteraard voor iedere potentiele bestemming. Past het weer bij jouw voorkeuren en bij jouw levensstijl?

Afstand

Een grote afstand biedt zowel voor- als nadelen. Naar een ander continent verhuizen betekent in de meeste gevallen (delen van Afrika uitgezonderd) dat je in een andere tijdszone terechtkomt. Dat maakt bellen/skypen/facetimen met vrienden en familie soms wat lastiger. Het heeft ook voordelen. Als je in Amerika gaat wonen ben je bijna altijd te vroeg of in ieder geval op tijd als je iemand wilt feliciteren met zijn of haar verjaardag. Je wordt er dus heel attent van.

Lekker ver weg wonen betekent ook weinig familie en vrienden over de vloer. Of dat een voor- of nadeel is ligt aan jezelf (en die voorkeur kan zomaar veranderen nadat je bent geëmigreerd).

Het belangrijkste is natuurlijk hoe snel je thuis kunt zijn als het nodig is, of hoe snel familie of vrienden bij jou kunnen zijn als jij ze nodig hebt. Het verschil tussen in de auto springen en naar België rijden, of tickets gaan zoeken om naar Nieuw-Zeeland te vliegen is erg groot.

Taal

Yes, the language. Erg belangrijk. Wij hebben er altijd voor gekozen (tot nu toe) om in een land te gaan wonen waar ze Engels spreken. Dat maakt alles makkelijker, met name werk zoeken, vinden en krijgen. Het geeft je ook de mogelijkheid om je tweede taal (voor veel mensen Engels) helemaal onder de knie te krijgen. In een land gaan wonen waar ze jouw tweede taal spreken ontneemt je natuurlijk wel van een extra mogelijkheid: Een derde taal leren. Ik zou het helemaal niet erg vinden om nog een tijdje in een land te wonen waar de voertaal niet Nederlands of Engels is. Het maakt de uitdaging nog wat groter, het emigreren wat lastiger, maar de beloning ook groter.

Emigreren naar een land in Europa

Nu je erachter bent wat voor een land het ongeveer moet gaan worden kun je over het continent gaan nadenken. Een land binnen de EU maakt het er aan alle kanten een heel stuk eenvoudiger op. Geen gezeik met visums aanvragen, je hoeft niet af te wachten, je hoeft geen bakken met geld neer te leggen om je visa aanvraag in te dienen. Niets van dat alles. Gewoon je koffer pakken, een huis huren en gas op de lolly. Daarnaast ben je altijd in de buurt van Nederland. Al ga je in Griekenland wonen, binnen een dag zit je weer bij je familie aan de koffie met appelkruimelvlaai als het nodig is.

Emigreren naar een land buiten Europa

Je kunt natuurlijk ook buiten Europa je geluk gaan zoeken. Vaak makkelijker met de taal (als je voor een Engelstalig land kiest natuurlijk), maar wat uitdagender op het vlak van visums, munteenheden en afstand. Hoe groot de stap uiteindelijk wordt hangt niet zo heel erg af van het continent, maar veel meer van het specifieke land. Een emigratie naar Polen lijkt mij een veel grotere uitdaging dan de Verenigde Staten, ondanks dat je in Polen lekker met ons eigen Euro’tje kunt betalen. Ik zou me daarom niet blindstaren op Europa. Zoals eerder gezegd: Mik op een land dat bij je past en waar je een goede kans maakt om binnen te komen en vervolgens een succesvol leven op te bouwen.

Emigreren voor altijd of voor even

Iets waar ik zelf ben achter gekomen tijdens mijn avontuur is dat het allemaal een stuk minder definitief hoeft te zijn dan je misschien denkt. Emigreren is een enorme stap waarvoor je flinke offers moet maken, maar je kunt altijd weer terug. Je zult ook merken dat je pas echt een mening kunt vormen over wat je aan het doen bent als je er al midden inzit en zo hoort het ook. Heb je de droom om in het buitenland te gaan wonen? Ga het doen, het leven is maar kort. Misschien wordt je verliefd op het land van je keuze en blijf je ervoor altijd wonen, misschien moet je een aantal landen uitproberen voordat je jouw nieuwe, definitieve thuisbasis hebt gevonden, of misschien kom je na een tijdje weer terug naar Nederland met hernieuwde energie. De beste manier om uit te vinden of je moet emigreren en naar welk land je wilt emigreren is door het gewoon te doen.

Geef een reactie