Een woning huren in Vancouver

Een woning zoeken in een van de meest gewilde en duurste woonplaatsen op aarde. Hoe pak je dat aan?

Daar sta je dan, met je koffer en goede bedoelingen. Je bent in Vancouver, hopelijk ben je inmiddels over je jetlag heen en verblijf je een goede Airbnb als uitvalsbasis.

Laten we beginnen met het goede nieuws. Je bent in Vancouver. Wat een stad! Om nog maar te zwijgen over alles wat eromheen ligt. En jij mag hier gaan wonen! Wonen, dat kan nog best even lastig worden. Veel mensen willen in Vancouver wonen en de ruimte is beperkt. Zeker als je wilt wonen waar ‘het’ gebeurt. Aan de arbeid dus en snel.

Downtown Vancouver
Downtown Vancouver vanaf de Granville Bridge

Walkscore

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Walkscore is je beste vriend in je zoektocht naar een woning in Vancouver. Walkscore is een website (ook beschikbaar als app) die je op basis van locatie en reistijd beschikbare (huur) woningen laat zien. Een beetje zoals Funda dat ook doet – met een kaart en icoontjes. Hier vind je hem voor Vancouver.

Daarnaast kan het handig zijn om gewoon rond te gaan lopen in buurten waar je zou willen wonen. Veel gebouwen hebben billboards of banners die aangeven of ze appartementen beschikbaar hebben en de meer professionele complexen hebben een kantoor en/of conciërge waar je terecht kunt voor meer informatie, het inplannen van een bezichtiging of het indienen van je aanvraag.

Vancouver Skyline Stanley Park Seawall.
Downtown Skyline vanaf de Stanley Park Seawall.

Zo vonden wij ons appartement in Vancouver

Toen wij in 2015 naar Vancouver verhuisden, vonden onze nieuwe woning per toeval. We kwamen net van een bezichtiging af in West-End. De lay-out en staat van het appartement van die bezichtiging liet ons beide twijfelen of we dit avontuur überhaupt wel wilden. We hadden tegen die tijd al verschillende bezichtigingen (op afspraak, zo gaat dat meestal) gehad en we wisten inmiddels dat het niet makkelijk ging worden.

Op de terugweg van dit debacle zagen we een tweetal torens met een groot spandoek erop dat aangaf dat ze appartement en studio’s beschikbaar hadden.

Vancouver Stanley Park North Shore Mountains
Een stukje Stanley Park en de North Shore Mountains vanuit Coal Harbour.

Met stoute schoenen aan liepen we het terrein op waar we zeer vriendelijk begroet werden door een van de building managers die dacht dat we voor een bezichtiging kwamen. Aangezien zijn eigenlijke klanten een paar minuten te laat waren vond hij het een goed idee om ons een snelle rondleiding te geven. We werden een ‘suite’ (1-kamerappartement) ingeloodst op de 19de verdieping met een schitterend uitzicht over West-End en daarachter English Bay (de zee). Ons werd verteld dat de zonsondergangen vanaf het balkon ernstig indrukwekkend waren. Wat moet dit geintje kosten, wilden wij weten. Voor 1750 Canadese Dollars per maand is hij helemaal van jullie. Mits jullie door de keuring komen natuurlijk. 250 dollar boven ons budget. 24 uur later lag onze aanvraag op het bureau van de building manager.

Hoe duur is het om een woning te huren in Vancouver?

Niet goedkoop is een understatement. Wij betaalde dus 1750 CAD per maand voor ons appartement en wij kwamen er al snel achter dat dit helemaal geen slechte deal was. Zeker niet als je daarbij de kwaliteit van ons huis en het gebouw waarin we woonde in je achterhoofd houdt. Wasserette en sportschool on site, midden in de stad, op kruipafstand van Stanley Park en perfect gemanaged. We konden het slechter treffen. Dit was in 2015 en inmiddels zijn de prijzen een stuk hoger. Check Walkscore om een idee te krijgen van de actuele prijzen.

Waar in Vancouver wil je wonen?

Vancouver is groot en heeft veel verschillende buurten met unieke eigenschappen, voordelen en nadelen. De kern van de stad ligt op het schiereiland dat tussen ‘greater Vancouver’ en Vancouver North inligt. Dit schiereiland beschikt ook over het schitterende Stanley Park, het gros van de bedrijven (Downtown) en veel horeca en winkels. De wijken die je hier vindt zijn West End, Coal Harbour, Yaletown.

Wij wisten al snel dat we hier wilden wonen, omdat de combinatie van Stanley Park, dicht bij het water, midden in de actie en naar je werk wandelen voor ons genoeg motivatie was. Er zijn echter zat buurten waar het prima toeven is die niet op dit eiland liggen. Hieronder een lijst met buurten die je misschien even wilt bekijken voordat je een keuze maakt:

West End (downtown)

Een wat oudere buurt in de kern van de stad. West End ligt tussen Stanley Park en Downtown in en is de enige buurt midden in de stad waar je weinig tot geen wolkenkrabbers tegenkomt. Veel grote huizen en kleine appartement complexen. Als je hier een eengezinswoning wilt betrekken moet je eerst even een bank overvallen, maar dan woon je schitterend. Als je naar het noorden of zuiden loopt ben je altijd binnen tien minuten bij de zee.

Yaletown (downtown)

Yaletown grenst aan het water, West End en Gastown. Veel woontorens, horecagelegenheden en parken. Deze buurt wordt gekenmerkt door yoga studio’s, jonge gezinnen, tweeverdieners en hippe restaurants en barretjes. Midden in de stad en waarschijnlijk de makkelijkste buurt om een appartement te vinden in dit gebied.

Gastown (downtown)

Gastown is de historische buurt van Vancouver. Gastown grenst aan Yaletown in het zuiden en Coal Harbour in het westen. Erg mooi, veel karakter, klinkerstraten en prachtige monumentale panden. Wel flink aan de prijs. Je betaalt extra om in Gastown te wonen. In Gastown vind je ook veel uitgaansgelegenheden, dus wat herrie moet je hier op de koop toenemen. Gastown grenst ook aan ‘downtown eastside’. Deze buurt, die ongeveer begint ten oosten van Carrall Street, is nog in opkomst en je loopt hier veel dakloze en verslaafden tegen het lijf. Het is over het algemeen nog steeds vrij veilig, zeker als je het met de ruigere buurten in veel Amerikaanse steden vergelijkt, maar het is wellicht niet een buurt waar je veel tijd in wilt doorbrengen, of waar je wilt wonen.

Coal Harbour (downtown)

Deze buurt ligt aan de noordkant van downtown Vancouver. Het grenst aan Gastown in het oosten en West End in het zuiden. Coal Harbour (de naam zegt het al) grenst daarnaast ook aan het water. Vanaf de waterkant (of vanuit je appartement als je geluk hebt) heb je prachtig uitzicht over Vancouver Harbour en de North Shore mountains. Als je naar links kijkt zie je Stanley Park liggen (op loopafstand) en kun je zien hoe de Lionsgate bridge downtown Vancouver met de North Shore verbindt. Deze buurt is vooral gericht op wonen en kan dus wat saai zijn voor sommige mensen, maar wat mij betreft wordt het niet veel beter dan dit in Vancouver.

Vancouver Coal Harbour
Coal Harbour vanaf de Stanley Park Seawall.

Kitsilano

Nog steeds dicht bij downtown (de stad) maar minder druk, iets minder duur en bij het strand. Kitsilano beach is in de zomer een geweldige plek om je drukke leven in deze stad even op pause te zetten en wat schaarse zonnestralen op te vangen. Neem je volleybal mee!

Jericho Beach Vancouver
Downtown Vancouver en Stanley Park vanaf Jericho Beach.

Vancouver North

Op de North Shore vind je – hoe kan het ook anders – Vancouver North. Dankzij de Sea Bus ben je letterlijk in 5 minuten midden in downtown, dus voor de reistijd hoef je het niet te laten. Vancouver North is eigenlijk een stad op zich met prachtige uitzicht op de wolkenkrabbers van de downtown area aan de overkant van het water. North Vancouver heeft het voordeel dat het nog dichter bij de rest van Canada ligt waaronder de North Shore mountains. Vanuit dit gedeelte van de stad sta je letterlijk binnen 15 minuten op de piste. Neem je snowboard mee!

Main Street

Ten zuiden van downtown vind je main street. Een lange straat die gekenmerkt wordt door hippe restaurants, platenzaken, thrift shops en barretjes. Veel jonge mensen kiezen ervoor om hier een tijdje te vertoeven. Main Street wordt leuk ten zuiden van 2nd Avenue.

Commercial drive

Commercial Drive is een lange straat ten oosten van downtown Vancouver. Het is een hippe buurt met veel, van oorsprong, Italiaanse inwoners en dus met een overvloed aan goed eten en drinken. Ook hier vind je veel platenzaken, restaurants, barretjes en winkeltjes met antiek en tweedehands spullen.  

Burnaby

Burnaby is opnieuw een stad op zich. Je vindt Burnaby ten oosten van Vancouver. Burnaby heeft zijn eigen skyline en je vindt hier een overvloed aan appartementen. Het is iets goedkoper dan downtown en dat betaal je door het gebrek aan karakter, Stanley Park en uitzicht over besneeuwde bergtoppen. Overigens is dit geen verkeerde plek om te wonen dankzij het nieuwe vastgoed, de vele bedrijven en de centrale locatie.

Olympic Village

De buurt die opgetrokken is voor de Olympische Winterspelen van 2010. Olympic Village ligt net ten zuiden van downtown aan de overkant van het water. Ook vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de skyline van Vancouver en de buurt heeft veel nieuwe appartementen, horeca en transportmogelijkheden.

Waar moet je op letten als je in Vancouver gaat huren?

Het is lastig om goede en betrouwbare woonruimte in deze immens populaire stad te vinden. Maar het is te doen. Waar moet je op letten als je gaat huren in Vancouver?

Neem de tijd

Dit is denk ik het belangrijkste dat je in je achterhoofd moet houden. Zorg ervoor dat je wat tijd hebt om een goede woning te vinden. Soms heb je geluk (wij vonden een prima appartement in onze eerste week), maar het kan even duren. Ik denk dat twee maanden tijdelijk wonen (bijvoorbeeld in een Airbnb) om te kunnen zoeken naar permanente woonruimte helemaal geen gek idee is. Probeer tijdsdruk zoveel mogelijk te vermijden.

Locatie

Vancouver is een erg diverse stad met veel verschillende buurten die allemaal hun eigen unieke karakteristieken hebben. Hierboven vind je een overzicht van een aantal buurten die ik zeker zou overwegen als ik weer in Vancouver zou gaan wonen. Het beste advies dat ik kan geven is dat je vooral rond moet gaan kijken. Neem je tijd, ontdek de buurten die je leuk lijken. Wellicht is het een optie om in een aantal Airbnb’s in verschillende buurten te wonen voordat je voor een langere periode een huurcontract afsluit?

Vancouver Coal Harbour
Luxe appartementgebouwen in Coal Harbour.

Borgsom

Bij de meeste woningen in Vancouver betaal je een flinke borgsom. Aangezien de huurprijzen hoog zijn is de je borgsom meestal ook niet mis. Houd hier dus rekening mee. Met name de eerste maand in je nieuwe woning is prijzig.

Staat van de woning

Dit is waarschijnlijk een no-brainer, maar toch belangrijk om even te noemen. Bekijk goed in welke staat het appartement/huis en het pand zijn. De standaard ligt over het algemeen lager dan in Nederland en consumentenrechten zijn minder goed beschermt dan thuis. Je kunt schitterende, gloednieuwe appartementen vinden in Vancouver, maar je komt ook krakkemikkige kamers met kartonnen muren in uit elkaar vallende gebouwen tegen. Lage plafonds, je voordeur direct in je woonkamer, tochtige ramen, simpelweg veel te klein, het is er allemaal.

Eigenaar en Management

Je hebt privéeigenaars (landlords) en corporaties die huizen verhuren. Sommige gebouwen worden actief gemanaged (building managers, conciërges, etc.), terwijl je bij andere gebouwen geluk hebt als de schoonmaak geregeld is. Ik vind, maar dat is persoonlijk, dat je het beste af bent door een appartement te huren van een corporatie in een actief gemanaged gebouw. Je betaalt hier extra voor, maar je bent als het goed is van een groot deel van je zorgen af. Duidelijke contracten, als het goed is geen sjoemele toestanden en er is iemand in de buurt die dingen voor je kan regelen. Dit betekent natuurlijk niet dat je niet tegen een superfijn huis aan kunt lopen dat niet verhuurd wordt door een bedrijf en/of actief gemanaged wordt.

Geen makkelijke zoektocht, maar het gaat je zeker weten lukken. Het belangrijkste om te onthouden is dat je op zoek bent naar een huis in Vancouver. Je gaat in Vancouver wonen!

Geef een reactie